You are not logged in

Vragen?Bel Ons Op: 020 2611 746
  • Persoonlijk advies van onze expert
  • Dagelijkse verzending, Nederland & België
  • Gratis verzending in NL, Vanaf €50
  • 45 Dagen tijd om te ruilen
  • Persoonlijk advies
  • Snelle levering
  • 45 Dagen ruilen

How To - Schoenen reinigen | 4 methodes

Poetstijd: n.v.t.                    Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

  Kijk onderaan de pagina voor de in deze guide gebruikte producten!

Met de vele verschillende producten beschikbaar om je schoenen mee te reinigen kunnen we ons best voorstellen dat je af en toe niet meer weet wat je precies nodig hebt. Wij gebruiken persoonlijk vaak één van vier methodes om glad leren schoenen te reinigen. Die bespreken we graag hieronder zodat jij een duidelijk beeld hebt hoe jij dit kan aanpakken en welke methode het beste past bij jouw situatie. Ben je op zoek naar een gids om andere leersoorten zoals suède te reinigen? Kijk dan even bij onze gidsen per leersoort of bij onze schoenpoetsgidsen. Daar hebben we aparte gidsen voor geschreven.

Eerst wat algemene tips:

1. Test een reiniger eerst op een onopvallende plek op je schoenen om te zien of het doet wat je in gedachten hebt. De hiel is hier vaak het best geschikt voor.

2. Voor suède, cordovan, lakleer en andere exotische leersoorten zijn andere methodes beschikbaar. Die bespreken we niet in deze gids.

3. Dit klinkt logisch, maar is niet altijd even duidelijk: Des te grondiger je te werk gaat met een reiniger, des te meer schoenpoets je verwijderd. Als je de schoenen simpelweg even afneemt, zelfs met Renomat verwijder je niet direct alle schoenpoets van je schoenen. Jij bepaald dus hoe veel je van de schoenpoets verwijderd.

4. Wees voorzichtig met hand geverfde of gepatineerde schoenen. De aangebrachte finish kan delicaat zijn en kan daardoor aangetast worden door een te agressieve cleaner.

5. Uit ervaring weten we dat schoenen van goede kwaliteit niet aangetast raken door de genoemde cleaners. Enkel bij goedkope/slechte kwaliteit schoenen of schoenen die op een ongebruikelijke manier zijn gekleurd kan het wel eens voorkomen dat de kleur aangetast raakt.

 

1. Je schoenen schoonmaken met een leerconditioner

Wanneer? Tijdens iedere schoenpoetsbeurt

Geschikt voor: Praktisch alle gladde leersoorten behalve lakleer

De meeste leerconditioners hebben een dubbele functie. Niet alleen voeden ze het leer, ze reinigen het ook. Dankzij de oplosmiddelen en oliën in deze producten verwijderen de meeste conditioners ook een beetje van de als laatst aangebrachte schoenpoets laag. Hierdoor word een conditioner altijd als eerste tijdens een schoenpoetsbeurt aangebracht zodat je daarna weer een nieuwe/verse laag schoencrème en/of schoenwas kan aanbrengen. Conditioners die wij het meeste gebruiken: Saphir Médaille d’Or Renovateur en Saphir Médaille d’Or Lotion.

 

2. Je schoenen schoonmaken met een leerzeep

Wanneer? Eens per jaar afhankelijk van de staat van de schoenen

Geschikt voor: Leer met structuur, Cordovan en geoliede leersoorten, maar ook voor regulier glad kalfsleer

De tweede optie is om je leren schoenen schoon te maken met een leerzeep. Leerzeep gebruiken we meestal voor boots en leer met een structuur zoals scotch grain. Leerzeep breng je namelijk meestal aan met een spons of borstel en daarmee kom je goed tussen de groffere structuur van deze leersoorten. Let wel dat je voornamelijk het schuim van de zeep maakt gebruikt. Oftewel: veel schuim, minimaal water. Ook is leerzeep beter geschikt voor Cordovan leer en voor geoliede leersoorten zoals vaak bij Red Wing boots en Wolverine boots gebruikt word. Dit is omdat een chemische cleaner (besproken bij stap 3) vaak veel oplosmiddel bevat waar deze leersoorten niet goed tegen kunnen en het leer op de lange termijn door raakt beschadigd.

Leerzepen die wij vaak gebruiken zijn: Saphir Saddle Soap (is een vettige zeep, daarom zo geschikt voor geoliede leersoorten en cordovan) en Saphir Leerzeep (Saphir leerzeep is iets milder en geschikt voor meubels en schoenen).

 

3. Je schoenen schoonmaken met een chemische reiniger

Wanneer? Eens per jaar afhankelijk van de staat van je schoenen

Geschikt voor: Voornamelijk kalfsleer

Als het tijd is om alle oude schoenpoets van je schoenen af te halen is een chemische cleaner zoals Renomat vaak het meest geschikt. De oplosmiddelen in deze reinigers smelten als het ware de opgebouwde lagen was op je schoenen waardoor de was makkelijk met een doek van de schoenen te verwijderen is. Renomat gebruiken we dagelijks voor onze schoenpoetsservice om schoenen effectief te reinigen. Het voordeel van een chemische cleaner is dat er geen water aan te pas komt en je dus niet hoeft te wachten voordat de schoenen droog zijn alvorens je verder gaat met de behandeling. Als je wilt zien hoe een volledige behandeling inclusief reiniger er uit ziet bekijk dan eens onze Royal shoe shine guide. Je brengt deze reinigers het beste aan middels een doek. Hoe veel je van de schoenpoets verwijderd is wederom aan jou. Je kan 10 minuten boenen met de reiniger om alle schoenpoets te verwijderen of je kan er voor kiezen om de schoenen enkel even af te nemen. In het laatste geval verwijder je vaak slechts een gedeelte van de schoenpoets en verfris je de schoenen even snel. In beide alle gevallen raden we aan om de reiniger eerst even op een klein plekje op de hiel te testen om te zien of de cleaner doet wat je in gedachten hebt. Met kwaliteitsschoenen is dit vaak geen enkel probleem.  Er zijn een aantal chemische cleaners beschikbaar van Saphir. De meest gebruikte reiniger is Saphir Renomat, maar recentelijk is er ook een 100% natuurlijk alternatief beschikbaar namelijk Saphir Médaille d’Or Natural cleaner. Natural cleaner is daarnaast ook iets milder en kan daardoor ook iets vaker gebruikt worden om de schoenen even snel schoon te maken.

 

4. Verwijderen van de fabrieksafwerking en oorspronkelijke kleur

Wanneer: Als je je schoenen opnieuw wilt verven

Geschikt voor: Voornamelijk kalfsleer

Voor alle hobbyisten en schoenpoetsers onder ons die wel van een projectje houden kan je ook de fabrieksafwerking van de schoenen verwijderen. Het meest beschikte product daar voor is Saphir Décapant. Je begint met het verwijderen van alle ouder schoenpoets met Renomat. Zodra de schoenen mat beginnen te worden weet je dat je alle schoenpoets van de schoenen hebt verwijderd. Daarna ga je over op de Dècapant. Trek handschoenen aan, en werk in een goed geventileerde ruimte of buiten om jezelf te beschermen. De dampen van deze cleaner zijn niet heel gezond om in te ademen. Breng de cleaner aan op een doek en wrijf het daarna op de schoenen. Behandel de hele schoen en laat hem daarna even een uur drogen. Pas dan kan je zien hoeveel kleur er nog op de schoenen zit. Zodra er geen kleur meer van de schoenen op de doek komt ben je klaar. Vergeet niet tussen de zool en upper van de schoen te reinigen. Daar kan je het beste een wattenstaafje voor gebruiken. Bekijk onze Crockett & Jones restauratie gids voor meer uitleg hierover.

8 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

8 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina