Bekijk de aangepaste openingstijden van onze showroom in juli en augustus.

You are not logged in

Vragen?Bel Ons Op: 020 2611 746

How To - De juiste kleur crème

Poetstijd: 5 minuten                    Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

In deze beknopte guide leggen we in een paar stappen uit hoe je je schoenen mirror shined. Voor een uitgebreide uitleg verwijzen we je graag naar onze blog.

Hoge glans

Nadat je alle belangrijke stappen hebt doorlopen van een gebruikelijke poetsbeurt, wassen, voeden en glanzen, kan je beginnen aan de “mirror shine”. De basis begint met het aanbrengen van verschillende lagen schoenwas en het laten glanzen van iedere laag. Niet elk soort leer is hetzelfde en daarom kan het zijn dat het ene paar meer lagen nodig heeft dan de ander. Een “mirror shine” wordt meestal toegepast op de neus van de schoen en in sommige gevallen op de hiel, omdat dit gedeelte niet buigt of vouwt tijdens het dragen van de schoenen. Als je een mirror shine opbouw op flexibele delen van de schoen zal de was barsten wat er niet erg fraai uit ziet.

1. Voorbereiding

Voordat je begint met de “mirror shine” is het handig om je schoenen goed te reinigen en de oude poets te verwijderen. Dat is overigens niet altijd nodig, het ligt aan de staat waarin je schoenen verkeren. We raden aan om te werken met Saphir Medaille d’Or Mirror Gloss. Dit is een mooie harde was waarmee je makkelijker een mirror shine opbouwd. Vervolgens werk je de shine af met een beetje Pate de Luxe schoenwas om de shine te finetunen. Pate de Luxe bevat meer oplosmiddel en olie en zal de waslaag daardoor egaliseren en nog meer laten glanzen. Je maakt als het waren een spiegel op het leer. Hoe gladder die is des te meer glans je krijgt.

2. De eerste lagen

Breng eerst een klein beetje schoenwas aan op de doek en masseer de was in het leer van je schoenen. In het algemeen is het de regel om zo weinig mogelijk schoenwas te gebruiken, maar voor de eerste drie lagen wil je in dit geval iets meer aanbrengen. Het gaat erom dat je de poriën en structuur van het leer egaliseert met de schoenwas. Alleen dan zal je een hoogglans effect verkrijgen.

Na het aanbrengen van de eerste laag op de ene schoen, begin je met de andere schoen. Dit is zodat de schoenen om en om de waslaag in kunnen laten trekken. Direct na het afronden van de tweede schoen ga je weer terug naar de eerste schoen en poets je de was met een doek. Gebruik daarbij zo weinig mogelijk druk omdat je anders de was weer van de schoen afwrijft.  Wrijf met de doek snel over de punt van de schoen om hitte te creëren. Hierdoor smelt de was en wordt deze makkelijk over de schoen verdeeld. Herhaal deze stappen voor de eerste drie lagen.

Analyseer de structuur van het leer met je vingers. Als je de structuur van het leer nog duidelijk voelt, is het misschien nodig om een extra laag aan te brengen. Als je het alleen heel licht voelt of helemaal niet, dan kan je doorgaan met de volgende stap.

3. Het opbouwen van de glans

Na ongeveer drie keer was aangebracht en opgepoetst te hebben begin je per keer minder schoenwas aan te brengen. Wacht na iedere keer dat je de mirror gloss aan hebt gebracht ongeveer een minuut. Hierdoor droogt de schoenwas op de schoen, en is het makkelijker om de was te laten glanzen. Dit zorgt er tevens voor dat je de schoenwas niet van de schoenen af poetst. Maak de was glanzend door met een katoenen doek snel over de schoenwas te gaan.

Tip!: Breng twee druppels water aan op de neus van je schoen voordat je de schoenwas uitpoetst. Het water zal de hitte helpen verdelen en zo een gelijkmatigere laag schoenwas creëren.

Normaliter heb je een mooie spiegel glans na ongeveer zes lagen Mirror Gloss. Zo niet raden we aan de laatste stappen te herhalen. Het komt soms voor dat je simpelweg meer lagen nodig hebt alvorens je een mirror shine bereikt. Vergeet de poetsbeurt niet af te ronden met een laagje Pate de Luxe om je mirror shine te egaliseren en nog meer te laten stralen.

Hoe kies je de juiste kleur schoencrème of was bij de kleur van je schoenen? Deze guide helpt je kort bij het maken een geschikte kleurkeuze voor jouw schoenen. In de titel gebruiken we specifiek de term ‘matchen’ omdat het bij bijvoorbeeld bruintinten erg lastig is om exact de juiste kleur te vinden, bruin is er namelijk in legio tinten. Ook al staat op de doos van je schoenen misschien dat de kleur ‘Cognac’ is, er zijn zeer veel verschillende interpretaties over hoe kleur cognac er uit hoort te zien. Deze gids zal voornamelijk verwijzen naar de Saphir Médaille d’Or Pommadier schoencrèmes maar geldt ook voor Saphir Pate de Luxe schoenwas en Distinctly Different Crème deluxe schoencrème omdat zij exact dezelfde kleurnummering en benaming hebben.

Neutrale of gekleurde schoencrème?
De veiligste keuze is om te gaan voor een neutrale schoencrème of was. Op deze manier hoef je je niet druk te maken of je wel de juiste kleur hebt gekozen voor jouw schoenen. Daarnaast zal het gebruik van een neutrale schoencrème het behoud van de originele kleur van de schoenen versterken, terwijl een gekleurde schoencrème ook zijn eigen kleur aanbrengt. Het is echter wel zo dat dit een zeer traag proces is en dat pas na meerdere keren poetsen een verschil in kleur lichtelijk zichtbaar wordt. Soms is deze kleurwisseling gewenst, maar soms ook niet. Meestal verrijkt het de originele kleur juist. Per keer poetsen dringt ongeveer 10% van het pigment in de crème in het leer. Wissel het gebruik van een neutrale crème af en toe af met een gekleurde schoencrème, daar een neutrale crème ook voor kleurverlies kan zorgen, probeer een mooi evenwicht te vinden. Voor zwarte schoenen adviseren we enkel en alleen zwarte schoencrème en was te gebruiken.

Maskeren van krassen
Mochten je schoenen echter beschadigd zijn en bijvoorbeeld krassen of scheurtjes in het leer hebben, dan adviseren we om een gekleurde schoencrème te gebruiken om dit zo goed mogelijk te camoufleren. Als je twijfelt tussen twee verschillende kleuren, kies dan de donkerste van de twee. Een Pommadier crème die net iets donkerder is dan je schoenen maskeert krassen en schaafplekken namelijk beter en verrijkt vaak de kleur van de schoen.

Kleurenschema
We hebben een simpele kleurenkaart ontwikkeld met de verschillende kleuren Saphir Mèdaille d’Or Pommadier crème wanneer ze zijn aangebracht op een stuk wit papier. Op deze manier krijg je en beter idee van hoe de kleuren zijn wanneer ze zijn aangebracht op je schoenen. 

Saphir Médaille d'Or Pommadier colour chart

8 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

8 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina